Hinke Piersma, geboren en getogen in Hemelum, geeft op zondag 30 april een lezing over haar boek ‘Zussen, een oorlogsverhaal’. De lezing begint om 15.00 uur in de Begine en is gratis bij te wonen. Op donderdag 4 mei is de jaarlijkse herdenking van de oorlogsslachtoffers.


Lezing Hinke Piersma

Hinke Piersma is sinds 2003 als onderzoekster verbonden aan het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies in Amsterdam. In haar lezing gaat ze in op de manier waarop de drie Joodse zussen uit haar boek hun leven en dat van hun familieleden probeerden te redden.

Ze gaat met name in op het laatste deel van haar boek, dat gaat over de strijd om het kind dat de oorlog overleefde en na de bevrijding de gaten moest dichten die in haar familie waren geslagen. Ze werd onderwerp van een rechtszaak omdat ze door verschillende familieleden werd opgeëist als het meisje dat alles goed moest maken.

De lezing is gratis bij te wonen, een vrijwillige bijdrage voor de onkosten wordt gewaardeerd.

Hinke Piersma.

Herdenking 4 mei

Iedereen is op 4 mei welkom op de Himmelbrink voor het bijwonen  van de jaarlijkse herdenking van de oorlogsslachtoffers. Voorafgaand aan deze plechtigheid luidt tussen 19.15 en 19.30 uur de kerkklok en start om 19.30 uur vanaf het kruispunt Yde B. Yntemastrjitte en Sijbren Sijtsmastrjitte de stille tocht. Deze tocht eindigt op de Himmelbrink.

Raadslid Theunis de Vries houdt tijdens de herdenkingsplechtigheid een toespraak. Verder zijn er bijdragen van leerlingen van onder andere De Barte. Ook worden tijdens de plechtigheid kransen gelegd. Daarna is het mogelijk om zelf bloemen neer te leggen.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om op 4 mei de hele dag de vlag halfstok te hangen en deze vóór zonsondergang weer naar binnen te halen.