Hemelum is een klein dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân. Het dorp ligt prachtig in het glooiende landschap van Gaasterland. In het Noorden grenst het dorp aan de Morra, één van de oudste meren van Friesland. Aan de zuidkant kijkt het uit over de bossen van Gaasterland. Het dorp telt ruim zeshonderd inwoners.

Geschiedenis

Al in 1180 wordt Hemelum genoemd in historische documenten. Het dorp had een stins, enkele states en een vrouwenklooster van de benedictijner orde. Dit klooster was een van de eerste kloosters in Friesland. Behalve nonnen, vestigden zich in de buurt ook begijnen, vrome katholieke vrouwen, die een kuis leven wilden leiden. In 1668 werd de Nederlandse hervormde kerk van Hemelum gebouwd op de fundamenten van de oude kloosterkerk. De kloostertraditie in het dorp kreeg eind 20ste eeuw een vervolg. Een Russisch-orthodox klooster vestigde zich toen in het dorp.

Bezienswaardigheden

Hemelum ligt in een fraai landschap, omgeven door meren en bossen. Toeristen bezoeken het dorp daarom graag, niet alleen in de vakanties, maar ook in de weekenden. Vanuit Amsterdam is het ruim een uur rijden naar Hemelum, vanaf Arnhem anderhalf uur. Voor zowel de inwoners als hun vele gasten is Hemelum een stukje hemel op aarde!

Wonen en leven

Jarenlang zorgde met name het boerenbedrijf voor bedrijvigheid in en rond Hemelum. Tegenwoordig komen daar echter steeds meer ondernemingen bij die zich richten op het toerisme, zoals watersportbedrijven.

Hemelum heeft een compleet aanbod van voorzieningen, zoals een basisschool, een peuterspeelzaal, dorpshuis en een jachthaven. Bovendien kent het dorp, zoals veel Friese dorpen, een  actief verenigingsleven. Ook het kerkelijk leven, waarin Hemelum ooit zijn oorsprong vond, is goed vertegenwoordigd.

Wilt u op de hoogte blijven van wat er in de omgeving gebeurt, dan kunt u zich abonneren op de overheidsmededelingen. Dit kan door op onderstaande link te klikken.