Hemelummer Biljart Toernooi

Het Hemelumer Biljarttoernooi 2014.

Het Hemelumer biljarttoernooi werd gehouden op Vrijdag 21 maart en zaterdag 22 maart 2014.

Als vanouds weer in het dorpshuis ”De Beginne”.  Waar het in de toekomst ook zal blijven.

Het toernooi telde dit jaar in eerste instantie 28 deelnemers. Echter vielen er door omstandigheden op het laatste moment 2 spelers uit. Dus er moest razend snel worden gepland en geschoven.

We speelden in 4 klassen. De A klasse bestond uit 7 spelers. De B klasse bestond ook uit 7 spelers.

De C en D klasse hadden ieder 6 spelers. Er werd op vrijdag avond door alle spelers gespeeld. En er waren op deze avond ook nog geen afvallers. Er werd sportief gestreden om elk puntje omdat de beste 4 spelers van elke klasse door ging naar de halve finale.

Zaterdag vanaf 10:00 uur ging de strijd verder. En zo rond 15:00 uur waren de halve finalisten bekend.

In Klasse A                                                                                   

Joke mast

27

Gerard v/d Werf

28

Klaas Hoogterp

29

Koos Jager

40

In Klasse B

Auke Sybrandy

21

Bertus Agricola

23

Ynte Kuipers

24

Jabe Stummel

25

 

 

 

 

 

 

 

In klasse C                                                                                    

Klaas Hofstra

16

Jelte Lanting

16

Allert Lageweg

18

Tallinus Tijben

14

Geartsje de Boer

10

Marco v.d. Werf

10

Anne Risselada

10

Sjouke Koster

10

 

 

 

 

 

 

In klasse D                                                                                        

Geartsje de Boer

10

Marco v.d. Werf

10

Anne Risselada

10

Sjouke Koster

10

 

 

 

 

 

 

 

Deze spelers namen om 19:15uur opnieuw de keu ter hand om de laatste 2 per poule te worden.

Het bleef spannend tot het laatste moment. Maar uiteindelijk waren ook hier de finalisten bekend.

In klasse A                                       In klasse B                                       

Joke Mast           27 car                   Bertus Agricola 23 car

Klaas Hoogterp 29 car                   Ynte Kuipers       24 car

In klasse C                                        In klasse D

Klaas Hofstra     16 car                  Oane Risselada  10 car

Jelte Lanting       16 car                  Sjouke Koster     10 car

Deze spelers streden om de 1e en 2e plaats van hun klasse. De winnaar van elke klasse zou mogen strijden om de Titel BESTE BILJARTER van HEMELUM.

 

De finales van alle klassen werden tegelijk gespeeld.

En het werd een mooie finale en een ware strijd om de eerste plaats.

De finale In de A klasse ging tussen Joke Mast (onze oudste deelnemer) en Klaas Hoogterp. De strijd werd overtuigend gewonnen door Joke Mast die in de finale zijn partij wist te winnen met een score van maar liefst 27 tegen 4 caramboles in 14 beurten in een wedstrijd percentage van 193%. Geweldige prestatie.

De finale in de B klasse ging tussen Bertus Agricola en Ynte Kuipers. De strijd tussen deze 2 werd werkelijk spannend. Ynte had al eerder de strijd van Bertus verloren en had dus in de finale wat rechtte zetten. Echter Bertus was volhardend en wist opnieuw de strijd te winnen met exact dezelfde uitslag als de eerste ontmoeting. 23 tegen 21 caramboles en een wedstrijd percentage van 153%.

De finale in de C klasse ging tussen Klaas Hofstra en Jelte lanting. Ook zij hadden elkaar al eerder getroffen. En ook deze keer wist Jelte lanting met overtuiging te winnen. Score 16 tegen 12 caramboles in 10 beurten en een wedstrijd percentage van 200% een overtuigende winnaar.

De finale in de D klasse ging tussen Oane Risselada en Sjouke Koster. Dit was een spannende finale om dat er een gelijke stand was na 14 beurten en er een beslissing moest worden afgedwongen door om beurten de acquit stoot te nemen tot er een winnaar was. Uiteindelijk wist Oane Risselada deze wedstrijd winnend af te sluiten.

We hadden onze winnaars van elke klasse en konden nu de strijd om de titel BESTE BILJARTER van Hemelum gaan spelen. Door loting werden de tegenstanders bepaald. Joke Mast nam het op tegen Oane Risselada en Jelte Lanting tegen Bertus Agricola. De winnaars gaan door.

Joke mast weet na een spannende partij de strijd van Oane Risselada te winnen. Tegelijkertijd weet Jelte Lanting de partij tegen Bertus Agricola te winnen. De eind strijd gaat tussen Joke Mast en Jelte Lanting. Deze partij werd ook zeer spannend en kon beide kanten op. Tot uiteindelijk Jelte de partij wist te beslissen. Hiermee werd Jelte Lanting de BESTE BILJARTER van Hemelum 2014

Als laatste Werd de beslissende ronde om de titel BESTE CLUB van Hemelum gestreden.

Eerder die dag waren er al 2 rondes gespeeld door de verschillende leden van de clubs. Het was erg spannend maar de strijd zou gaan om uiteindelijk 2 clubs die nog kans maakten op de titel. De Kromme Keu (titel verdediger 2013) en De Selectie. Na afloop van alle partijen hadden beide clubs evenveel wedstrijd punten. Echter het gemiddelde percentage van de Selectie lag slechts 0.8 procent hoger dan die van de Kromme Keu. En daarmee werd de Selectie de BESTE CLUB van Hemelum 2014.

Het was een schitterend toernooi dat mede mogelijk is gemaakt door al onze sponsoren. En natuurlijk de inzet van alle vrijwilligers van de Beginne. Hiervoor onze hartelijke dank.

De Organisatie

Jabe Stummel

 

Verslag van het 1e open libre biljarttoernooi van Hemelum 2014.

 

Dit toernooi werd dit jaar voor het eerst georganiseerd. Met als belangrijkste element het spelen tegen gelijkwaardige tegenstanders. Er werd gespeeld in 4 klassen.

Klasse 0,5 tot 1,0   (dit is tussen de 10 en 19 caramboles in 20 beurten)

Klasse 1,0 tot 1,5  ( dit is tussen de 20 en 29 caramboles in 20 beurten)

Klasse 1,5 t/m 2,0  (dit is tussen de 30 en 40 caramboles in 20 beurten

Klasse 2,25 en hoger (Dat is 45 caramboles en meer in 20 beurten)

Het hoogste gem dat deelnam moest een gemiddelde van 4,0 spelen.

We Starten op maandag 24 maart met de laagste klasse. Er zijn in deze klasse 10 deelnemers. Iets minder dan gehoopt maar toch een goed begin.

Er wordt gespeeld in 2 poules van 5 spelers. Op donderdag 27 maart gaan alle 10 spelers een 2e ronde spelen. Na deze 2e ronde gaan er 4 spelers naar de finale op Zaterdag. Het was een mooi en spannend toernooi voor deze groep en iedere speler vond het leuk om te spelen tegen gelijk waardige tegenstanders.

De 4 finalisten in deze klasse zijn: Bert Verver 19 car – Jelte Lanting 20 car – Jaap Jan Tichelaar 19 car – Sjoerd Groenendal 13 car.

Na het spelen van een spannende finale op zaterdag 29 maart was de uitslag als volgt.

1e Sjoerd Groenendal

2e Bert Verver

3e Jaap Jan Tichelaar

4e Jelte Lanting.

Op dinsdag 25 maart was de klasse 1,0 tot 1,5 aan de beurt. Er deden in deze klasse 20 spelers mee waarvan er 10 doorgaan naar de halve finale op zaterdag. Dit bleek een zware poule te zijn waar alle spelers goed tegen elkaar opgewassen bleken te zijn. Verassende wendingen tot op het laatste moment zorgden voor extra spanning. Maar uiteindelijk bleven er 10 spelers over . Zaterdag ochtend om 10:00 uur begonnen de eerste 5 spelers aan hun halve finale. Aansluitend om 15:00 uur de 2e poule van 5 spelers. Ook hier was het weer spannend. Er was niet te voorspellen wie er door zouden gaan tot de laatste wedstrijd gespeeld was.

De finalisten waren:        Sake Veenstra 1e in de poule tegen  Jelte Draijer ook 1e in zijn poule.

                                            Maiko v.d. Veen 2e in zijn poule tegen Jan Eelse Pries 2e in zijn poule.

Nu gaan de 1e plaatsen strijden om plaats 1 en 2

En de als 2e geplaatsten om plaats 3 en 4.

 

 

Uitslag 1,0 tot 1,5:

1e Sake Veenstra

2e Jelte Draijer

3e Jan Eelse Pries

4e Maiko v.d. Veen

Op woensdag 26 maart waren de spelers van de klasse 1,5 t/m 2,0 aan de beurt. Helaas kregen wij wederom te maken met op het laatste moment afmeldingen. Maar ik vond in Jan de Boer en Jan Mast 2 waardige invallers. Dit had ook consequenties voor de planning op de zaterdag omdat zij ook mee deden in de hoogste klasse en de finales van deze groepen dus niet tegelijk konden worden gespeeld.

Ook deze groep zou 2 rondes spelen met aansluitend een finale. Voor de invallers werd het echter een hele lange dag op zaterdag. En dat kwam de kwaliteit van hun spel niet ten goede. Maar uiteindelijk hadden wij ook daar na enig overleg en reken werk de 4 finalisten.

De finale om plaats 1 en 2 ging tussen Fokke v.d Akker (43 car) en Riny Kramer(44 car).

De finale om plaats 3 en 4 ging tussen Jelle Pieter Sipkema (39 car)  en Theo v.d. Wal (50 car)

1e plaats Riny Kramer

2e plaats Fokke v.d.Akker

3e plaats Jelle Pieter Sipkema

4e plaats Theo v.d.Wal

Vrijdag 28 maart was het de beurt aan de hoogste klasse 2,25 en hoger. Er waren voor deze klasse officiele Arbiters ingehuurd van de Friesche Biljart Bond. Er werd libre klein gespeeld volgens de regels van de KNBB. Er werd gespeeld over max 25 beurten. Er waren deze avond werkelijk mooie en spannende wedstrijden te zien. Waarbij de hogste serie voor het hele toernooi werd gehaald door Pieter Thibaudier met een serie van 64 caramboles. Een geweldige prestatie die resulteerde in een wedstrijd gemiddelde van 7,5 gemiddeld. Dit was voor zijn doen ruim 2x zo hoog als normaal.

Na een mooie avond zouden de spelers elkaar opnieuw treffen op zaterdag ochtend en de beslissende strijd voeren om de laatste 4 plaatsen. De 2 finalisten die zouden gaan strijden om de hoogste eer waren: Siep Reijenga (75 car)  tegen Jan Mast (56 car) om plaats 1 en 2. En de plaatsen 3 en 4 zou worden beslist door Joost Vogelzang (63 car)  en Marcel Becker (56 car).

De uitslag was als volgt:

1e plaats - Jan Mast

2e plaats - Siep Reijenga

3e plaats – Marcel Becker

4e plaats – Joost Vogelzang

Het was een geweldig mooie finale!

Geplaatst op: 2014-07-03